יחסי עובד מעביד הנם היחסים הפורמליים המשפטיים אשר מתקיימים בין עובד לבין מעביד במסגרת מקום עבודה מסוים, כאשר במסגרת היחסים האלה, האדם שמוגדר כ"עובד" מבצע עבודות בעבור האדם שמוגדר כ"מעביד". זהו הסכם חוזי לכל דבר ועניין. הגדרת אדם כ"עובד" היא למעשה קביעת סטאטוס מסוים בעבורו.
ההגדרות של עובד ושל מעביד באות למקרה שבית הדין לעבודה יצטרך להתערב בעניינים מהותיים שקרו במסגרת העבודה ושאין כל אפשרות לפתור אותם בדרך אחרת, ובמקרים אלה נבדקות העובדות האם התקיימו או לא התקיימו יחסי עובד מעביד כפי שמחייב החוק. בית הדין לענייני עבודה הוא הגוף המוסמך על ידי החוק לדון במהות קיום יחסי עובד מעביד כהלכתם.
הגדרת עובד
עבודות בתחומים שונים יכולות להיות במסגרות העסקה מגוונות כאשר יחסי עובד מעביד על פי החוק אינם האפשרות הבלעדית. עבודה יכולה להיעשות באמצעות קבלן חיצוני, משתתף חופשי- נותן שירותים שאינו שכיר (פרילנסר), חברות משאבי אנוש, עבודות התנדבות, עבודות לפי דין-שופט וכדומה, אך כאשר ניגשים למשפט עבודה ניתנת חשיבות עליונה בעצם קביעת העובדה האם התקיימו יחסי עובד מעביד או האם לאו.
חוקי המגן והזכויות הסוציאליות אשר באות בעקבותיהם חלים אך ורק על מי שהוגדרו בחוק כעובדים ולא על שאר האנשים שעבדו במסגרות העסקה אחרות, מבלי שהיו יחסי עובד מעביד אל מול אותו אדם שבעבורו הם ביצעו את העבודה. מכיוון שיחסי העבודה בישראל משתנים ממקום למקום ובין תחום לתחום ואי אפשר להגדיר באופן חד וחלק מיהו עובד, בית המשפט העליון ובית הדין הארצי לענייני עבודה הוציאו כמה מבחנים כדי לקבוע מיהו באמת עובד. מבחנים אלה כפופים לחוק:
מבחן השליטה והכפיפות: מבחן שקובע כי עובד הוא מי שנתון לפיקוח ולמרות של אדם אחר (מעביד), מקבל ממנו הוראות מפורשות על דרכי העבודה או שהוא מחויב לציית להוראות שלו בהתאם להסכם שנחתם בין הצדדים.
מבחן הקשר האישי: מבחן שקובע כי עובד הוא אדם שמחויב לעשות את עבודתו באופן אישי והוא לא יכול למצוא אדם שיעזור לו או מחליף במקומו.
מבחן ההשתלבות: מבחן אשר קובע כי עובד הוא מי שמשולב במפעל והוא לא בעל עסק משל עצמו אשר נותן למפעל שירותים כגורם חיצוני.
המבחן המעורב: קובע האם התקיימו יחסי עובד מעביד בהתאם לנסיבות המעשיות של כל מקרה לגופו.
הגדרת מעביד
מכיוון שכיום ישנן עשרות, אם לא מאות חברות כוח אדם אשר מספקות למקומות עבודה עובדים זמניים, וישנם קבלני חוץ שמספקים עובדים, הגדרת מעביד כבר אינה ברורה וחד משמעית כשם שהייתה לפני כמה עשורים, והמצב מסובך כשלעצמו. בשל המציאות הקיימת, בית המשפט קבע מספר מבחנים מרכזיים אשר קובעים בנוגע לשאלה מיהו המעביד:
- בין אילו גורמים נוצרו יחסים משפטיים בנושא עבודה תמורת שכר?
- באיזו דרך שני הצדדים הגדירו את יחסיהם?
- בידי איזה גורם ישנו הכוח לפטר?
- איזה גורם קיבל את העובד לעבודה, מי משבץ אותו ומעביר אותו בין תפקידים?
- איזה גורם קובע את תנאי העסקת העובד ואת שכרו?
- תחת מי נתונה חובת תשלומי המשכורת?
- איזה גורם נותן ימי חופשה לעובד?
- מיהו הגורם שמפקח על העבודה בשטח ולמי הוא מוסר דיווח?
- תחת מי נמצאת הבעלות על חומרים ועל ציוד?
- מה מדווח לגורמים כמו ביטוח לאומי ורשות המיסים?
- האם עבודת העובד היא תחום העיסוק העיקרי שלו או שהיא פרויקט צדדי?
- מהם משך הקשר ורציפותו בין עובד למעביד?
- האם העובד משתלב בעסק נוסף שיש לצד ג'?
ראו גם: