אתם יושבים במשרד ומנסים להתרכז, כשריח מחניק ולא נעים ממלא את האוויר ומקשה על הנשימה, עוברות דקות ארוכות של חוסר ריכוז עד שאתם מבינים: מישהו מעשן צמוד למשרד.
אתם יוצאים החוצה ומנסים לבקש מהמעשן שיפסיק. הוא מגיב בזלזול וגורם לכם להרגיש טרחנים או קטנוניים?! הוא עלול לשלם על כך ביוקר! החוק האוסר על עישון במקומות ציבוריים קובע עונשים משמעותיים למי שמפר את הוראות החוק. גובה הקנס יכול להגיע עד 67,000 ₪!
מהן חובות המעסיק בהתאם לחוק למניעת עישון במקומות עבודה?
החוק למניעת עישון קובע שאסור לעשן במקום העבודה מאחר והוא מקום ציבורי והעישון מהווה מטרד עבור העובדים והלקוחות שאינם מעשנים. האחריות על ביצוע החוק מוטלת על המעסיק. המעסיק חייב לעשות הכל כדי למנוע את העישון במקום העבודה שהוא אחראי עליו, על ידי הצבת שלטים מאירי עיניים בכל מקום המדגישים כי העישון אסור.
כמו כן אסור לו להציב מאפרות במקום העבודה או להרשות על הצבת מאפרות בעבודה. הסיבה היא, שמאפרות "מזמינות" לעשן, מגרות את מי שמעשן, ורומזות שבמקום זה יש לגיטימציה לעשן. במידה ומעסיק מאשר להציב מאפרות או מעלים עין מהצבתן של מאפרות במקומות גלויים לעין, הוא עלול להיתבע ולהיענש בקנס של עד ל 12,000 ₪, רק בגלל שהרשה להציב מאפרות במקום שהוא אחראי עליו.
מעסיק אשר עובד שלו פנה אליו בתלונה על כך שעובד אחר במקום העבודה מעשן ומפריע בכך לעובדים שאינם מעשנים, עליו לנקוט בכל צעד כדי להפסיק את העישון במקום העבודה.
הקצאת חדר עישון
ובכל זאת, בכל מקום עבודה ישנם כמה עובדים מעשנים. הם זקוקים מדי פעם לכמה הפסקות קצרות מן העבודה כדי לשאוף קצת עשן לריאותיהם, שיחת רעים קלה עם מעשנים אחרים, כוס קפה חזק, וחזרה בכוחות מחודשים לעבודה. עובדים מעשנים, אם לא יוכלו לעשן, עלולים להפוך עצבניים ולא מרוכזים ולחפש סיבות שונות לצאת מהמשרד כדי שיוכלו לעשן. מה עושים?!
החוק מתיר הקצאת חדר או אזור במקום העבודה למטרות עישון. על מנת לאפשר את קיומו של חדר או אזור כזה, יש לקבל את אישור שאר העובדים שאינם מעשנים. על האזור או החדר להיות כאלה שיש בהם פתחי אוורור שיאפשרו את התפוגגות העשן במהירות, מבלי שיחדור לחדרי המשרד האחרים ויפריע לעובדים וללקוחות שאינם מעשנים. במידה ויש חדר או משרד שכל העובדים היושבים בו מעשנים, הוא יכול להיקרא חדר העישון.
התמודדות עם מעשנים במקום העבודה
במידה ועובד מעשן במקום העבודה והעישון מפריע לעובדים האחרים, עליהם להעיר לו ולבקש ממנו להפסיק לעשן במקום. בהתאם לחוק על המעשן לחדול מן העישון במקום באופן מיידי. אם המעשן אינו נענה לבקשה ואינו מפסיק לעשן על העובדים לפנות לממונה. הממונה חייב לנקוט בכל דרך אפשרית כדי להפסיק את העישון. במידה והמעשן אינו נענה לבקשה, ניתן להגיש נגדו תלונה או לתבוע אותו בהליך משפטי.
כאמור, הקנס הכספי של תביעה כזו עלול להגיע ל 67,000 ₪, סביר להניח גם שעובד שאינו נענה לבקשות חבריו לעבודה יאבד ממעמדו החברתי במשרד. אם עובד התלונן בפני מעסיקו על קולגה הנוהג לעשן במקום העבודה, והמעסיק לא עשה דבר כדי להפסיק את העישון במקום העבודה, זכאי העובד המתלונן לתבוע את מעסיקו. הקנס למעסיק שלא פעל להפסקת העישון במקום העבודה יכול להגיע עד ל 12,000 ₪.
מחקרים הראו כי גם מעשנים פאסיביים נפגעים מן העישון. זכותם של עובדים לאוויר נקי במקום עבודתם מעוגנת בחוק למניעת עישון במקומות ציבוריים.
ראו גם: