מהו כיב בקרנית? לקרנית יש מספר שכבות: אפיתל, סטרומה ואנדותל. כאשר באחת מהן נוצר פצע זהו כיב. כיב שטחי יכול להיווצר בשכבה הראשונה, כיב עמוק בשניה ובשלישית כיב כזה כבר עלול לגרום לעין לסכנה ועלול לגרום לאיבודה.
הכיב מאובחן מבחינת עומק ולפי מצבו בודקים את מידת החומרה והסכנה לעין, הטיפול המסוים וההחלמה. כיב בקרנית מוגדר כמחלה קשה וזיהומית הנוצרת מחיידקים או פטריות בפנים הקרנית. הנזק עלול להיות קיצוני עד כדי איבוד הראיה. הסימנים באים לידי ביטוי בעכירות בקרנית והפרשות ובאודם של העיניים. במידה וקיימת תופעה זו, יש תחושה של איבוד החדות של הראיה, של סינוור או כאב או חוסר נוחות.
כיב בקרנית העין: פגיעה טראומטית
כאשר נוצרת טראומה לעין כגון חדירת גוף חיצוני הפוגע בקרנית בצורה ממושכת. ישנה מחלת עיניים שבה אין דמעות בעיניים והעיניים יבשות באופו כרוני או שישנה דלקת כרונית. מסיבה זו, העין אינה נשטפת ואינה מתנקה וכיב בקרנית הנו שכיח במצב זה. כאשר קיימת מחלה עצבית או שיתוק של העפעפיים, אין מצמוץ ואין הגנה על העין מפני חדירת גופים זרים ולכן עלול להתפתח כיב.
במידה והעין נפגעת משריטה כגון ענף עץ או נפצעת ממשהו חד, דבר המהווה פגיעה חודרנית, ואף באמצעות שימוש לא תקין בעדשות מגע, או שבבים של מתכת שיכולים לפגוע בקרנית במהלך עבודה עם מקדחה חשמלית או מסור אז יכול להיווצר כיב.
החיידקים חודרים לרקמה בדרך כלל אחרי שהקרנית נחבלת. הדמעות שוטפות את העיניים ומסלקות את החיידקים. במידה והשטיפה אינה מתאפשרת עלול להיווצר כיב.
מגוון שיטות טיפול בכיב בקרנית העין
ישנן כמה שיטות לטיפול וזאת בהתאם למידת עמקו של הכיב. בפגיעה בשכבה הראשונה והשניה ניתן טיפול תרופתי אנטיביוטי אנטי דלקתי על מנת למנוע זיהום משני ולהפחית את הדלקות באמצעות טיפות עיניים. ניתן גם טיפול באמצעות נוזל סרום.
במידה וקיים כיב עמוק והעין מצויה ממש בסכנה, ישנו טיפול המבוצע באופן כירורגי על מנת למנוע נזק לעין. ההשלמה לפעולה הכירורגית מתבצעת אף היא באמצעות טיפות תרופתיות.
מה יש לעשות במקרה של פגיעה?
במקרה של כיב יש ללכת מיד לבדיקה אצל רופא עיניים שיבצע בדיקת תרבית בה נלקחות דגימת מהרקמה על מנת לאתר את הגורם המזהם. כיבים קטנים שמטופלים מידית הם בעלי סיכוי לריפוי מוחלט וללא נזקים לעין או לראיה. לעומת זאת, ישנם מצבים בהם משך הריפוי הוא ארוך ואף יכולה להיוותר צלקת. במידה והמצב ממאיר וישנה הידרדרות בראיה נותנים טיפול סטרואידי.
לעתים יש מצבים בהם חייבים להשתיל קרנית והתערבויות כירורגיות אחרות. כיב ממאיר בקרנית העין עלולים לקבל מועסקים שיש להם מגע עם שמנים מינרליים, פיח, שמני חיתוך או זפת. חוק ביטוח לאומי עבור מועסקים שנפגעו במקום עבודתם מיועד לתת פיצויים לאותם אנשים על כך שאיבדו את יכולת השתכרותם והכנסותיהם וכשירותם לעבודה הנוכחית או לכל עבודה אפשרית אחרת, לאחר שנפגעו בעקבות מחלות עבודה.
כמו-כן, לעובד שנפגע יש זכאות מוחלטת לקבלת טיפולים רפואיים מסוגים שונים ללא תשלום כתוצאה מהפגיעה. במידה ומופיעה נכות, למועסק תהיה זכאות לקבלת קצבה או אף מענק בהתאם לקביעת מצבו. כל שכיר שמבוטח על ידי מעסיקו זכאי לכל התנאים המגיעים לו לפי חוקי ביטוח לאומי, ביניהם פיצויים, שיקום תעסוקתי, דמי פגיעה ועוד.
מאמרים נוספים בנושא:
טטנוס
סרטן הריאה