אדם אשר נפגע בתאונת עבודה מכוסה על ידי המוסד לביטוח לאומי באמצעות מתן פיצוי על אובדן ההכנסה למשך 3 חודשים בדמות תשלום כספי הנקרא "דמי פגיעה".
במקרים רבים, תאונת העבודה ממשיכה לאחר תקופה זו, ועל כן במקרים בהם הנפגע נותר עם נכות כתוצאה מתאונת העבודה, עליו לבקש קצבת נכות מהעבודה או מתן גמלה.
קביעה זו תיעשה בהתאם להחלטת וועדה רפואית של המוסד לביטוח רפואי. כמו כן המוסד לביטוח לאומי משלם טיפולים רפואיים בשל תוצאות הפגיעה בעבודה. חשוב לציין כי גם מבוטח שחזר לעבודה יכול לבקש גמלת נכות בגין הפגיעה.
נכות תפקודית לאחר פגיעה בעבודה
נכות תפקודית הינו מינוח המתאר את מידת הפגיעה התפקודית של הנפגע לאחר הפגיעה, אשר שונה באופן מהותי מקביעת שיעור הנכות הרפואית. כך יכולים לקרות סיטואציות רבות בהם הנכות הרפואית תהיה נמוכה מאוד וללא הפרעה תפקודית כלשהי ביום יום ולהיפך, מקרים בהם הנכות התפקודית תהיה נמוכה אך ההשפעה התפקודית ביום יום הינה משמעותית. כמובן שמושגים אלו אינדבידואליים ומשתנים מאדם לאדם על פי נסיבות חייו ומשלח ידו.
נכות רפואית ונכות תפקודית – הבדלים וקווים משיקים
ההבדל המרכזי בין הנכות הרפואית לבין הנכות התפקודית הינו בדרך הקביעה של המוסד לביטוח לאומי את סוג על פגיעה.
במידה ואדם נפגע ומאבד את כושר העבודה שלו, לא תמיד יתעורר הצורך לתבוע את אחוזי הנכות, אך ניתן לבקש אחוזי נכות מן המוסד לביטוח לאומי, אשר בעת בדיקותיו בוועדה הרפואית יבחן את הליקויים הפיזיים באמצעות קביעת נכות רפואית, וכן את הנכות התפקודית שנגרמה לנפגע עקב התאונה.
חשוב לומר שבדיקה לשם קבלה של קצבת נכות או גמלה, משקללת מבחנים שונים הבוחנים שיעורי נכות רפואית ונכות תפקודית גם יחד במקרים רבים, יש לפנות בתביעה לבית המשפט לאחר התאונה בצורה שתאפשר מיצוי זכויות מקסימלי על ידי הכרה לא רק בפן הפגיעה הפיזית, אלא גם בנכות התפקודית כפי שבאה לידי ביטוי בחיי היום יום.
על התובע יהיה להוכיח כי חל אובדן כושר עבודה או ירידה משמעותית בכושר ההשתכרות לשם מימוש הזכות בבית המשפט. למעשה ניתן לומר באופן רוחבי כי הנכות התפקודית תיקבע על ידי בית המשפט באמצעות פרמטרים משפטיים, בעוד הנכות הרפואית נקבעת על ידי בדיקת המומחים הרפואיים שנבדקו מטעמם.
שיקולי בית המשפט בעת קביעת אחוזי הנכות התפקודית
בית המשפט בשורה ארוכה של פסקי דין קבע פרמטרים שונים אשר לפיהם יבחן בית המשפט את הקווים המרכזיים לקביעת אחוזי הנכות התפקודית.
בית המשפט יבדוק נתונים אמפיריים כמו את גילו של הנפגע, אחוז הנכות הרפואית שנקבעה לו במוסד לביטוח לאומי, יכולתו העתידית להשתכר ועוד.
כמו כן בית המשפט יבחן את עיסוקו של התובע, כישוריו השונים, והאם הוא יכול לעבור הסבת מקצוע בהתחשב בנסיבות. לאחר שקלול הגורמים השונים, בית המשפט יוכל להכריע בצורה מיטבית האם לקבוע אחוזי נכות, אשר לעיתים יכולים לעלות בצורה משמעותית על פני הנכות הרפואית.
מימוש זכויות באמצעות נכות תפקודית
נכות תפקודית שונה במהותה ובדרך חישובה באופן ניכר מקביעת הנכות הרפואית. במקרים בהם אירעה תאונת עבודה, ניתן לבקש להכיר בנכות תפקודית במידה והנסיבות מוכיחות כי הפגיעה התפקודית בעקבות תאונת העבודה עולה באופן ניכר ומשמעותי על פני הנכות הרפואית.
מומלץ מאוד להתייעץ יחד עם גורם מקצועי ומנוסה, אשר יידע לנצל בחוכמה את נסיבות המקרה ולהתאים על פי ניסיון הפסיקה ודרישות החוק, פיצוי מקסימלי לנפגע בתאונה.